Siikakoski

Siikakoski

Siikakoski, Langinkosken-haaran keskeisin kalastuskohde sijaitsee jokisuulta 3 km ylävirtaan. Se muodostaa yhdessä Kokonkosken ja Hinttulankosken kanssa reilun kilometrin mittaisen yhtenäisen koskijakson. Kalastus on keskittynyt lähinnä Siikakoskelle sen hyvän tavoitettavuuden takia. Rauhallisesta kalastuksesta pitävät kalastajat suuntaavat kulkunsa Kokonkoskelle. Siellä he saavat kalastaa rauhassa ja todellisia ottipaikkoja on tiheässä. Etenkin meritaimenista suuri osa saadaan tältä alueelta.

Keväällä ja alkukesästä tehdään alueelle istutuksia pyyntikokoisilla kirjolohilla. Niiden istutukset lopetetaan lohen alkaessa nousta jokeen heti juhannuksen jälkeen. Lohiaika on kuumimmillaan elo-syyskuussa, jolloin valtaosa saaliiksi saaduista lohista pyydetään. Syksyllä Siikakosken kalastuskauden lopettaa rauhoitus.

Virvelivälineiksi Siikakoskelle käyvät kohtuukokoiset haspeli- tai hyrräkelat varustettuna 0.35-0.50 mm vahvuisella siimalla. Uistimista tomivimpia ovat painoltaan 16-30 grammaiset lohilusikat. Väreistä toimivimpina mainittakoot, kelta-valkoinen, sini-valkoinen ja puna-musta.

Perhovälineiksi sopivat sekä yhden-, että kahdenkäden välineet kalastuspaikan ja vedenkorkeuden mukaan. Yhdenkäden välineet ovat parhaimmillaan matalan veden aikaan. Myös jotkin koskikuopat on helpompi kalastaa lyhyemmällä vavalla. Sopivia siimoja matalan veden aikaan ovat kärkiuppoava tai intermediate siima, joissakin paikoissa kokonaan kelluvakin siima, korkealle vedelle mukaan on syytä varata jokin hyvin nopeasti uppoava ampumapääsiima. Normaalilla vedellä lohen perhokalastus onnistuu useimmissa paikoissa luontevimmin kahdenkäden vavoin, jolloin riittävien heittopituuksien saavuttaminen on vaivatonta ja siiman ohjailu koskissa on helpompaa.